Wat is couperose?

Gepubliceerd op 27 oktober 2023 om 06:00

Een huidbeeld waarin kleine bloedvaatjes in het gezicht duidelijk zichtbaar zijn een volkomen onschuldig huidziekte maar het kan wel degelijk als cosmetisch storend ervaren worden. 

 

Wat zijn de mogelijke behandelwijzen wat kun je met couperose zelf doen om het te verminderen?

 

Lees het hier in deze blog.

 

Om bij de basis te beginnen, is het goed om te weten wat couperose nu precies is en hoe je het als kunt herkennen.

Daarnaast verwarren mensen nogal eens de termen couperose en rosacea  met elkaar. 

 

Couperose is een onderdeel van Rosacea. 

Rosacea bestaat uit vier kenmerken, namelijk de kleine verwijder bloedvaatjes (de couperose), papels, pustels en algemene diffuse roodheid.

 

Couperose hoeft niet altijd uit te monden in Rosacea. Soms blijft het alleen bij de verwijde haarvaten. Meestal zien we dat in het gelaat op de wangen en de neus en soms ook op het voorhoofd.

 

De oorzaak van couperose is onbekend, erfelijke factoren kunnen een rol spelen, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Omdat dit soort aandoeningen niet levensbedreigend zijn, is daar in het algemeen veel te weinig onderzoek naar.

Ik vraag overigens wel altijd of het in de familie voorkomt, omdat in de praktijk vaak blijkt dat meerdere mensen binnen de familie er last van hebben.

 

Uitwendige factoren kunnen de huidaandoening beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan zonlicht, warmte, cosmetica, huidverzorgingsproducten en geneesmiddelen. 

De relatie met voeding is niet aangetoond, maar we weten dat bij sterk gekruid eten of een glaasje alcohol de vaatverwijding toeneemt. Ieder mens heeft persoonlijke, uitlokkende triggers. Hier een individuele checklist van maken en een maand bijhouden om te zien wat jouw persoonlijke triggers zijn want ik geloof niet in standaard triggerlijsten ieder is anders en geeft enorm veel inzichten handvaten hoe je de couperose kunt beïnvloeden en hoe je het overzichtelijk in kaart kunnen brengen. 

 

Bij de een is stress of een bepaald klimaat een trigger en bij de ander het eten van chocolade, tomaat of soya.

Denk ook eens bijvoorbeeld aan je reinigingsdoekjes met alcohol of conserveringsmiddelen.

Ook geneesmiddelen, zoals interferon, corticosteroïden en antibiotica zijn veel komende externe factoren die couperose kunnen verhevigen.

 

 

Ik vind dat je er naar moet streven om de huid zo op te knappen dat je met een mooi uiterlijk door het leven kan stappen.

 

Couperose is een chronische huidziekte deze is niet te genezen maar wel te behandelen er zijn verschillende behandelwijzen om de couperose onder controle te houden en tijdelijk te verminderen.

 

Bijzonder dat we nog steeds zoveel mensen om ons heen met bepaalde huidaandoeningen zien die juist zo goed te behandelen zijn. Pukkeltjes bijvoorbeeld wordt nog te vaak gezegd “dat hoort erbij”. 

Maar in die tijd leven we toch niet meer? 

Met goede oplossingsgerichte behandelingen kun je zoveel leed voorkomen! 

De kwaliteit van het leven is enorm belangrijk een negatieve impact op je zelfbeeld kunnen leiden tot een laag gevoel van eigenwaarde en verlies van zelfvertrouwen en zelfs depressies.

Erg jammer omdat er vandaag de dag zoveel mogelijkheden zijn om het probleem aan te pakken.

 

Het leuke van mijn vak, is dat ik iets positief kan beïnvloeden en daarmee mensen blij de deur uit kan laten gaan.

 

 

Wil je advies van één van onze professionals?

Neem dan contact op. Wij helpen je graag bij de keuze van het beste gezichtsserum voor jouw huid! 

En wil je op de hoogte blijven van het laatste Skincare nieuws en interessante skincare feitjes, bijvoorbeeld over het gebruik van zuren of waarom spf zo belangrijk is? Volg ons dan op Facebook of Instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief and let's talk skin!

 

Warme groet,

Marjolein


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.