Effect bewegen en voeding op je huid.

Gepubliceerd op 13 oktober 2023 om 10:51

Wat doet sporten en gezonde voeding op je huid?

 

Door te sporten voel je je fitter, gelukkiger en slaap je beter. Het is op allerlei manieren goed voor je. Maar heeft ook een positief effect op je huid?

 

Ik heb deze ochtend een uur kracht en crosstraining gedaan en een ontbijt van 2 volkoren boterhammen met een halve avocado en een gebakken ei en op de ander tomaat met aandacht gegeten. Mijn werkdag en werkweek kan beginnen.

 

Wat doet sporten en gezonde voeding nou eigenlijk met je huid? Lees het in deze blog.

 

Zuurstof voor je spieren.

 

Tijdens het sporten vindt er een aantal reacties in je lichaam plaats. Dat heeft allemaal te maken met dat je spieren zuurstof en brandstof nodig hebben. Die zuurstof krijg je via je longen binnen. Je gaat sneller ademen om meer zuurstof binnen te krijgen en meer CO2 uit te blazen. Via je bloed wordt de zuurstof door je lichaam getransporteerd. Om het geheel beter door je lichaam te verdelen, gaat je hart sneller pompen. Het bloed gaat voornamelijk naar de plek waar het hard nodig is: je spieren.

 

Betere doorbloeding.

 

Vervolgens komt er een tweede fenomeen op gang; de warmte die in je spieren wordt geproduceerd, wordt afgegeven aan het bloed. Bij de verbranding komt tachtig procent van de energie vrij als warmte en wordt twintig procent gebruikt om te bewegen. Het bloed zorgt ervoor dat de warmte door het hele lichaam wordt verspreid. Deze warmte wil je lichaam weer kwijt. De beste manier om dit kwijt te raken is via je huid. Als je een tijdje sport en de warmteproductie goed op gang is gekomen, krijgt je lichaam signalen dat je temperatuur oploopt. Er vindt dan een herverdeling van het bloed plaats. De huidvaatjes gaan openstaan, waardoor je huid goed doorbloed raakt en de warmte hiernaartoe gaat. Daarom krijg je ook een rood hoofd tijdens het sporten.

 

Een schone huid.

 

Sporten vermindert de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam. Je kunt door lichaamsbeweging beter ontspannen, daar heeft je huid ook baat bij. En door te sporten ga je natuurlijk transpireren, wat een positieve werking heeft op de huid. De poriën gaan open, waardoor overtollig talg en vuil op een natuurlijke manier verdwijnen. Je huid wordt als het ware schoongespoeld.

 

Sporten en goede voeding is aan de huid te zien.

 

In ons bloed zitten veel voedingsstoffen en zuurstof, dat is alleen maar goed voor de huid.

Als je naar twee uitersten kijkt, zoals iemand die niet sport, ongezond eet, rookt en te weinig water drinkt, dan heeft die persoon minder glow dan iemand die wel goed voor zichzelf zorgt. Sporten is een onderdeel van goed voor jezelf zorgen. Het is natuurlijk wel heel subjectief of je vindt dat iemand een glow heeft.

 

Gezonde huid. Goede crèmes smeren en daarna ongezond eten, is hetzelfde als eerst sporten en daarna een patatje.

 

Zorg voor minder stress, eet gezond en gevarieerde voeding en drink genoeg water. En om een gezonde huid zo veel mogelijk te behouden, is het belangrijk om zonbescherming te gebruiken en niet te roken. Het is dus echt een totaalpakket.

 

Water!


De huid is één van onze belangrijkste uitscheidingsorganen, waardoor het ook wel onze derde nier wordt genoemd. Niet alleen via de nieren en de darmen verlaten afvalstoffen dus ons lichaam. Voor een goede afvoering van de afvalstoffen zul je 1,5 tot 2 liter water per dag moeten drinken. Een stukje citroen in het water helpt ook bij het goed afvoeren van afvalstoffen. Dit komt door de vitamine C en flavonoïden. Drink ook af en toe gemberthee, ter ondersteuning van de vertering en de lever.

 

 

Voor een gezonde huid zijn meerdere vitamines belangrijk, zoals vitamine E.

Die haal ik vooral uit olijfolie. Vitamine E verlengt het bestaan van gezonde huidcellen, waardoor het huidveroudering kan vertragen. Ook verstevigt vitamine E de huid. Olijfolie heeft nog een positieve werking op de huid; het bevat namelijk het ontstekingsremmende stofje oleocanthal. En laten kleine ontstekingen in het lichaam nou precies een belangrijke oorzaak zijn van versnelde veroudering! Een goede olijfolie koop je vanaf tien euro per liter in een donker glas. Zorg dat er minimaal ‘extra-vierge olijfolie’ op de verpakking staat. Andere varianten zijn geraffineerd en verliezen grotendeels hun gezonde eigenschappen.

 

Gezond eten vormt samen met voldoende bewegen de basis voor een gezond gewicht, gezond lichaam en dus ook de huid.

Dat zorgt weer voor een kleinere kans op ziekten en dus een optimale basis voor organen zoals de huid. Ook is het belangrijk om te variëren. Eet je steeds hetzelfde, dan is het lastig om alle benodigde voedingsstoffen, dus vitamines en mineralen, binnen te krijgen. Je gebruikelijke voedingspatroon en het langdurige effect daarvan dat zijn uitwerking heeft op ons lichaam, of specifieker de huid, is dus van belang.

 

Huidverbetering 

Wat vind je mooi? Waar wil je aan werken?

 

Wij verzorgen graag een vrijblijvende huidanalyse voor je.

Iedere huid heeft andere voedingsstoffen nodig.

 

The more we know the more we glow!

We stellen een behandelplan samen die aangepast is op jouw huidconditie.

Iedere behandeling kijken we weer wat de staat van je huid is en passen zo nodig de behandeling hier op aan.

 

Wil je huidadvies?

Maak een afspraak in de salon of stuur een whatsappjemet een foto en ontvang binnen 2 werkdagen een reactie van ons.

Geen idee welk huidtype je hebt, of je de juiste huidverzorging gebruikt en welke behandeling bij je past? 

Wil je je huid verbeteren? Wij luisteren graag naar je wensen.
Samen gaan we kijken naar je wensen, voeding, leefstijl en verzorging.

 

Heb je specifieke vragen aan de hand van deze blog?

Neem dan vooral contact met ons op.

Ook kun je vragen stellen via whatsappWe helpen je graag verder op jouw reis naar huidverbetering! 

 

Warme groet,

Marjolein

 

 Effect bewegen en voeding op je huid.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.