Wat is huid microbioom

Gepubliceerd op 20 december 2023 om 06:00

Wat is het huidmicrobioom?

 

We zijn zo gewend om "brandjes te blussen" als het om onze huid gaat, gefocust op het aanpakken van problemen zoals donkere vlekken, acne of rimpels. Hierdoor vergeten we soms dat een gezonde huid vooral afhankelijk is van een sterke, stevige basis en een gezond huidmicrobioom. Maar wat is het huidmicrobioom precies? We leggen het je uit in deze blog.  

Wat is het huidmicrobioom?

Het huidmicrobioom is het geheel van micro-organisem die op je huidbarrière leven. Het bestaat uit bacteriën, mijten, gist en schimmels die een beschermende functie hebben. Het is een integraal onderdeel van de vochtbarrière van de huid. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij het voorkomen van vochtverlies, bescherming tegen omgevingsallergenen en irriterende stoffen en het reguleren van de temperatuur.

Een divers microbioom helpt je huid om zich te beschermen tegen omgevingsfactoren. Een verstoord huidmicrobioom kan het begin zijn van verschillende huidproblemen. Je huid kan bijvoorbeeld uitdrogen en uit balans raken, waardoor vocht kan verdampen en irriterende stoffen kunnen binnendringen. 

Wanneer het huidmicrobioom in balans is en er gezond uitziet is het glad, stralend en ziet er jeugdig en veerkrachtig uit. Wanneer het microbioom wordt aangetast, kan dit leidentot huidproblemen zoals acne, eczeem, psoriasis, schade door de zon of een extreem droge of vette huid. 

Om onevenwichtigheid die tot huidproblemen kunnen leiden te voorkomen, is het essentieel om verstoringen van het huidmicrobioom te beperken. Hierbij is het gebruik van producten die microbioomvriendelijk zijn een goede eerste stap naar een gezond huidmicrobioom. 

 

Behoud en herstel van het huidmicrobioom

Je kan een aantal dingen doen om het huidmicrobioom gezond te houden:

  • Maak gebruik van een hydraterende crème die het huidmicrobioom intact houdt.
  • Reinig je huid met een milde reiniger.
  • Gebruik de producten die je helpen het evenwicht van je huidmicrobioom te ondersteunen.

 

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wil je advies van één van onze professionals?

Neem dan contact op. Wij helpen je graag bij de keuze van de beste versie van jezelf! 

En wil je op de hoogte blijven van het laatste Skincare nieuws en interessante skincare feitjes, bijvoorbeeld over het gebruik van zuren of waarom spf zo belangrijk is? Volg ons dan op Facebook of Instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief and let's talk skin!

 

Warme groet,

MarjoleinMicrobioom

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.