Wat is rosacea?

Gepubliceerd op 14 maart 2024 om 16:39

Nee het is geen acne

Blush mag dan helemaal hot zijn, maar er zijn een heleboel mensen die er alles aan doen om hun natuurlijke blos te camoufleren. Die is niet schattig of “in” maar wordt veroorzaakt door de huidaandoening Rosacea.

Rosacea is een veel voorkomende chronische ontstekingaandoening. Ik zie het als een fanatieke afweermechanisme van onze huid dat op onze omgeving reageert. Sommige mensen hebben daar een genetische gevoeligheid voor.

 

Vier verschillende erkende vormen:

 

Type 1: erythemato-te-leangiëctatische rosacea wordt gekenmerkt door langdurig blozen en is vaak het eerste teken van de aandoening.

 

Type 2: papulopustulaire rosacea dit is de meest voorkomende vorm. Wordt vaak verward met acne omdat je rode vlekken en puisten ziet in het midden van het gezicht (wangen, neus, kin).

 

Type 3: phymateuze rosacea dit komt het meeste voor bij mannen en gaat apart met een verdikking van de huid, eventueel de kenmerkende roodheid.

 

Type 4: oculaire rosacea bij het oog. Korrelige, pijnlijke en rode ogen zijn veel voorkomend symptomen.

 

Nog een mythed die de ronde doet, dat alleen mensen met een lichte huid er last van kunnen hebben. Vele denken dat rosacea zeldzaam is bij mensen met een donkere huidskleur, maar er wordt geschat dat er ook bij hen wereldwijd wel 40 miljoen gevallen zijn.

 

Begrijp je triggers. Alcohol, pittig eten, irriterende zeep, geparfumeerde huidverzorging, stress en UV-stralen zijn allemaal triggers. Vooral voor mensen van kleur is het belangrijk om irritatie te verminderen, omdat hun huid veel vatbaarder is voor post-inflammatoire hyperpigmentatie.

 

Gebruik vooral ongeparfumeerde producten en ingrediënten zoals ceramiden, niacinamide en azelaïnezuur om een gezonde huidbarrière te helpen ondersteunen.

 

Gebruik geen essentiële olie, fysieke exfolianten of chemische zonnebescherming, omdat die de huidbarrièrefunctie kunnen aantasten en gevoeligheid kunnen veroorzaken.

 

SPF is je BFF de zon is een belangrijke risicofactor voor zowel flare ups van rosacea als hyperpigmentatie.

 

Praat met je huisarts als je rosacea een negatieve invloed heeft op zelfvertrouwen, kan je huisarts eventueel retinoïden, antibiotica en andere medicijnen op recept voorschrijven die je zeker kunnen helpen.

 

Er is zoveel misinformatie over rosacea.

Leer meer over je huid en over rosacea werk samen met je huid, je rosacea laten behandelen en luister naar je huid!

We vinden het heerlijk om de zon op onze huid te voelen. Maar voor mensen met rosacea kan het warmere en ook het nu koudere weer en de UV-straling juist zorgen voor een verergering van hun huidprobleem. 

 

Altijd rode wangen, soms bultjes, een droog en branderig gevoel. 

Als je hier last van hebt is de kans groot dat je rosacea hebt. 

Rosacea komt redelijk vaak voor, in Europa bij ongeveer 1 op de 10 mensen in de een of andere vorm en vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. De aandoening is nooit helemaal te genezen, maar de symptomen zijn met de juiste behandeling wel te verminderen. 

Er zijn verschillende vormen van rosacea.

 

Wat is rosacea?

Bij rosacea is er sprake van chronische ontstekingsreacties in de wanden van de oppervlakkige haarvaatjes en in de huid.

De symptomen variëren van mild blozen, diffuse roodheid, zichtbare haarvaten en bultjes tot extremere vormen hiervan. Vanwege deze symptomen wordt rosacea vaak verkeerd gediagnosticeerd als acné.

Hoewel rosacea redelijk veel voorkomt, wordt de conditie nog steeds niet goed begrepen.

In Europa heeft 1 op de 10 personen er in meer of mindere mate last van.

Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen.

Helaas is rosacea nooit helemaal te genezen, maar de symptomen zijn wel te bestrijden.

 

Hoe ontstaat rosacea?

Bij rosacea lijkt het erop dat de huid een overdreven immuunreactie geeft.

Dat zit zo: onze huid is de eerste barrière tegen de buitenwereld.

De huid dient om te beschermen tegen aanvallen van buitenaf, zoals microben, chemische of fysieke invloeden, straling en vervuiling. Je huid blijft alert op deze indringers door het immuunsysteem.

Maar als cellen gestrest raken, bijvoorbeeld door UV-straling of een bacteriële infectie, stijgt het ontstekingsniveau van de weefsels in een poging om de schade te herstellen of het probleem te verhelpen.

Wanneer zo’n inflammatie-reactie voor de huid te extreem is, kunnen er symptomen van roodheid, zwelling en pijn ontstaan.

 

Onbalans van immuunsysteen en neurovasculair systeem

Onafhankelijk van je eigen aanleg voor rosacea en invloeden van buitenaf lijkt er bij rosacea sprake te zijn van een onbalans van twee systemen in de huid: het neurovasculaire systeem en het imuunsysteem.

Uit onderzoek blijkt dat er sprake is van een overgevoelige reactie van het immuunsysteem.

Door chronische inflammatie lijkt het erop dat dit langdurige veranderingen veroorzaakt in het immuunsysteem. 

Ook het neurovasculaire systeem, het zenuwstelsel en de bloedvaten, lijken ontregeld bij mensen die last hebben van rosacea.

De neurovasculaire onbalans lijkt bij te dragen aan uitzetting van de bloedvaten in het gezicht en een verhoogde toevoer van bloed tijdens bepaalde triggers.

 

De verschillende vormen van rosacea

Oorspronkelijk werden er vier verschillende subtypes van rosacea onderscheiden.

Die onderverdeling in verschillende typen wordt in de medische wereld nu losgelaten: als iemand meer dan één van onderstaande kenmerken heeft is de diagnose rosacea van toepassing.

Maar omdat het wel duidelijk maakt welke vormen rosacea kan hebben, staan ze hieronder op een rij.

 

Rosacea type 1:

Permanente roodheid op de wangen, erythemato-teleangiëctatische rosacea.

Deze vorm van rosacea lijkt sterk op couperose. Er is een oppervlakkig netwerk van vaatjes in de huid ontstaan waardoor de huid rood kleurt. De huid bloost snel en kan branderig aanvoelen.

 

Rosacea type 2:

Deze vorm van rosacea bestaat uit een diffuse roodheid met bultjes, puistjes en rode verdikkingen, papulopustuleuze rosacea. De huid kan droog en branderig aanvoelen en soms jeuken.

Deze vorm van rosacea lijkt soms op acne, waardoor rosacea soms onterecht voor acne wordt aangezien.

 

Rosacea type 3: 

Een verdikte huid, vooral rond de neus, phymateuze rosacea.

Dit wordt veroorzaakt door de vergroting van de talgklieren en een toename van het bindweefsel.

 

Rosacea type 4:

Irritatie van de ogen, oculaire rosacea.

Deze vorm van rosacea kenmerkt zich door droge en branderige ogen en zwelling van de oogleden.

Deze vorm van rosacea is te behandelen door een oogarts.

 

Triggers voor rosacea

Rosacea kan verergeren door bepaalde factoren. Bij iedereen is dit anders, maar hier zijn de bekende triggers op een rijtje.

 • Grote temperatuurverschillen
 • Sporten
 • Zonlicht
 • Sommige ingrediënten in cosmetica en huidverzorgingsproducten
 • Emotionele stress
 • Angst
 • Kou en wind 
 • Bepaald voedsel, zoals alcohol, warme dranken, voedsel dat veel histamines bevat en pikant eten

 

Niet alle triggers gelden voor iedereen, iedereen heeft zijn eigen triggers en je weet van jezelf waar je huid goed of slecht op reageert. Het vervelende is dat je op veel triggers geen invloed hebt, zoals op temperatuurverschillen, kou, angst en stress.

Je kunt door bepaald eten te vermijden het risico op een flare up verkleinen, maar het blijft vaak een combinatie van verschillende factoren die ervoor zorgen dat rosacea erger wordt, en alle triggers vermijden is in de praktijk lastig of domweg niet mogelijk.

 

Rosacea en voeding

Zoals hierboven vermeld speelt voeding ook een rol bij rosacea. Van bepaalde ingrediënten of voedingsmiddelen is bekend dat ze rosacea kunnen verergeren.

Zo staan producten die rijk zijn aan histamine erom bekende dat mensen met rosacea er slecht op kunnen reageren. Dat komt omdat histamine de bloedvaten kan doen uitzetten, waardoor histaminerijk voedsel als trigger voor rosacea kan werken. Een aantal producten die rijk aan histamine zijn:

 • Bier en wijn, vooral rode wijn
 • Paddenstoelen
 • Zuurkool
 • Oude kaas, schimmelkaas
 • Kruiden en specerijen (kerrie, kaneel, paprikapoeder, chilipoeder, gember, koriander, komijn, mosterdzaad, nootmuskaat)
 • Vis
 • Avocado, tomaten, bieten, aubergine, pompoen, spinazie
 • Ananas, kiwi, frambozen, grapefruit, meloen

 

Het is in de praktijk natuurlijk lastig om alle voedingsmiddelen die een trigger zouden kunnen zijn te vermijden, en dat moet je misschien ook  helemaal niet willen. En van sommige producten is het makkelijker vast te stellen of je erop reageert of niet, zoals rode wijn, paddenstoelen of vis.

Bij specerijen weet je soms niet of je ze binnen hebt gekregen als ze in een gerecht zijn verwerkt, dus dan blijft het gissen waar je op hebt gereageerd.

Een eetdagboekje kan helpen om meer inzicht te krijgen in je triggers.

 

Helemaal te genezen is rosacea helaas niet, maar gelukkig is deze huidaandoening wel onder controle te krijgen met een goede behandeling. 

Wil je advies?

Neem dan contact op. Wij helpen je graag bij de keuze van het beste voor jouw huid! 

En wil je op de hoogte blijven van het laatste Skincare nieuws en interessante skincare feitjes, bijvoorbeeld over het gebruik van zuren of waarom spf zo belangrijk is? Volg ons dan op Facebook of Instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief and let's talk skin!

 

Warme groet,

Marjolein

Wat is rosacea?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.